Osteopathie bij sporters

Marc van der Heijden
Osteopaat
"Bewegen zonder blokkades zorgt voor lekker blessurevrij sporten"

De kracht van osteopathie in de sport ligt in preventie van blessures, behandeling van bestaande klachten en een analyse van steeds terugkerende blessures. De werkelijke oorzaak van een blessure kan zich bevinden in een andere regio van het lichaam dan waar de symptomen zich uiten. Zowel de recreatieve  als de meer professionele sporter kan meer vragen van het lichaam dan het op dat moment aan kan. Oplossen van Bewegingsverlies zal er voor zorgen dat het lichaam beter functioneert en hoger belastbaar is.

 

Achillespeesklachten

De oorzaak kan liggen in een verkeerd afrollen van de voet, omdat er blokkades aanwezig zijn ter hoogte van één of meerdere voetgewrichten.

 

Liesproblemen 

vinden ook dikwijls hun oorsprong in het verlies aan bekkenmobiliteit of bij problemen van de hoger gelegen lendewervels.

 

Rugklachten

kunnen ontstaan door een fout looppatroon wat is ontstaan door een oud enkelbandletsel

 

Tenniselleboog

vindt meestal zijn oorsprong in de nek, ter hoogte van de vijfde wervel, maar kan bijvoorbeeld eveneens optreden na het verstuiken van de pols.

 

Hoofdpijn

Bij een wielrenner, kan hoofdpijn ontstaan wanneer het zadel te hoog staat in verhouding tot het stuur. Door een overdreven uitholling van zijn nek

 

Kaakgewricht

Een bijzondere rol en steeds meer in het nieuws is de rol van het kaakgewricht binnen het ontstaan van sportblessures.

 

Knieklachten

kunnen uiteraard ontstaan vanuit een lokaal probleem zoals een meniscus- of een kruisbandletsel, maar osteopatisch gezien

 

Naast het opsporen van letsels heeft de osteopaat eveneens als belangrijke taak het voorkomen van sportletsels. Dit door te zorgen voor een goede sporthouding, een beweeglijke wervelkolom, voldoende elastische spieren e.d. meer. Ook op voedingsgebied kan de osteopaat advies geven. Enerzijds om de prestaties te verbeteren, maar vooral opdat de voeding het lichaam van de sporter niet mag belasten tijdens zijn sport. Slechte of niet evenwichtige voeding zal een negatieve invloed hebben op spierelasticiteit, gewrichtskapsels, uithouding .e.d.