Osteopathie bij baby’s

Marc van der Heijden
Osteopaat
"Elke zuigeling vraagt dan ook zijn eigen unieke benadering."

De geboorte is een van de meest stressvolle gebeurtenissen van het menselijk lichaam. Enorme krachten werken in op het babyhoofdje, borstkas, de wervelkolom en het bekken. Zo worden schedelbeenderen verschoven om het hoofdje te verkleinen en de uitdrijving door de bekkenopening van de moeder mogelijk te maken. Omdat de structuren van het hoofd nog te vervormen zijn, levert dit over het algemeen geen problemen op.

Maar als de bevalling erg lang heeft geduurd, of als deze juist heel snel is gegaan, dan kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Ook kunnen klachten ontstaan na een geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede.

 

Huilbaby

‘Huilbaby’ is een verzamelterm die zegt wat de baby doet, namelijk huilen. De ‘diagnose’ huilbaby zegt echter niets over de reden waarom de baby huilt.

 

Darmkrampjes

Elke baby heeft wel eens last van darmkrampjes. Vaak is dit het gevolg van lucht in de darmpjes dat ze tijdens het drinken binnen hebben gekregen.

 

Spugen en reflux

Het maagdarmstelsel is een orgaansysteem welke na de geboorte moet op starten. Dit gaat niet altijd zonder problemen. Het maagklepje van het kindje is nog in ontwikkeling, waardoor voeding kan teruglopen in de slokdarm (reflux) met als gevolg dat het kindje gaat spugen. Dit geeft echter normaal gesproken geen klachten. 

 

Voorkeurshouding en schedelafplatting

Normaliter heeft de pasgeborene een vrije beweeglijkheid van zijn/haar hoofdje en laat dit dan ook zien door afwisselend links en rechts te draaien met zijn/haar hoofdje.

Voorkeurshoudingen vinden vaak zijn oorsprong in de positie van het kind in de baarmoeder  gedurende de zwangerschap.

 

Neusproblemen

Bij pasgeborenen, m.n. in de eerste drie levensmaanden, is de neusademhaling erg belangrijk. Een verstopte neus geeft dan ook tijdens het drinken veel problemen. De baby snurkt tijdens het slapen en snuift tijdens het voeden.

 

Onderzoek en behandeling

Gedurende het eerste consult zal de osteopaat middels een anamnese een volledig beeld krijgen van de voorgeschiedenis zoals de zwangerschap, aard van de bevalling en de eerste weken. Vervolgens zal de osteopaat met zijn handen op subtiele wijze de verschillende structuren zoals schedel, nek , rug, bekken en buik onderzoeken. Middels zachte handgrepen spoort hij bewegingsverlies op en maakt hij deze vervolgens vrij. Vaak lopen onderzoek en behandeling in elkaar over.

Het bevorderen van de beweeglijkheid van de verschillende systemen zal het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Hierdoor zal het kind beter in zijn vel komen te zitten.

Baby’s ervaren de behandeling meestal als aangenaam en belangrijk om te vermelden is dat er bij baby’s geen manipulaties of ‘kraken’ van gewrichten worden toegepast. We maken liever gebruik van zachte weefsel ontspannende technieken, waarmee betere resultaten geboekt worden.

Na de eerste behandeling is vaak al een duidelijk resultaat te bemerken en meestal kan worden volstaan met 3 a 4 behandelingen.